Kebaikan Vitamin C untuk Kulit yang Sihat Tanpa Masalah Jerawat

 

Assalaamualaikum…Hai!

Tahukah anda cara mudah untuk tahu samada badan kita kekurangan Vitamin C adalah dengan melihat keadaan kulit kita? Ini kerana, antara tanda-tanda badan kita kekurangan Vitamin C adalah:

1.    Kulit mudah berjerawat

2.    Muka nampak tua dari biasa

3.    Mudah demam dan selesema

4.    Tapak kaki keras dan kering

5.    Mudah stress

6.    Kulit kusam dan tidak bermaya

7.    Mudah mendapat ulser


Kebaikan Vitamin C untuk kulit yang sihat tanpa masalah jerawat :

Mengurangkan keradangan.

Jerawat timbul di wajah punca dari keradangan kulit, samada dari wajah yang berminyak ataupun masalah pori-pori muka tersumbat. Kulit kita memerlukan Vitamin C yang mempunyai nutrient yang membantu kulit dari kerosakan radikal bebas.

Merangsang pembentukan kolagen

Semakin kita meningkat usia, keupayaan badan untuk menghasilkan kolagen berkurangan. Jadi pengambilan Vitamin C dapat membantu pembentukan kolagen dalam badan. Kolagen ini sangat penting untuk memastikan kulit kita sentiasa tegang dan anjal berseri.

Membantu mengekalkan kulit yang awet muda

Dengan pembentukan kolagen, kulit kita akan kelihatan tegang dan anjal berseri, menjadikan kulit kekal awet muda.

Mencerahkan kulit secara semulajadi

Vitamin C tinggi antioksidan dan merupakan pencerah kulit semulajadi, di mana ia dapat membantu masalah kulit kusam dan tidak bermaya. Pengambilan Vitamin C dapat membantu menjadikan kulit cerah berseri.

Membantu mengurangkan kedutan di wajah.

Vitamin C mempunyai nutrien yang membantu melindungi kulit dari kerosakan, juga membantu pertumbuhan kulit dengan meneutralkan radikal bebas.

Banyak kan kelebihan Vitamin C ni 😀

Anda boleh baca dengan lebih detail tentang Vita C Shaklee Sustained Release di sini

Anda juga boleh baca dengan detail disini tentang 5punca yang boleh menyebabkan jerawat  dan 5 jenis jerawat di wajah


Hubungi saya: _cikEdahyu

Whatsapp: 016-6203735 Klik sini

Page FB: Pengedar Shaklee Klang Readystock (vitaminayu)

Your certified Shaklee Product Consultant

COD Klang

Pengeposan ke seluruh Malaysia

 

Enjoy!

_cikEdahyu :)


Location: Klang, Selangor, Malaysia

31 comments:

  1. aduhhh muka nampak tua dari biasa tu macam kena dengan muka sendiri je haha kena banyakkan lagi vitamin C ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vitamin C memang good for skin, Farhana :)

      Delete
  2. vitamin c ni memang sangatlah penting. kena consume hari2. saya memang ambil vitamin c, sejak berumur ni kan, kalau tak ambil vit c kerap demam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, supplement memang banyak membantu health progress kan :)

      Delete
  3. Saya juga pengguna vitamin C shaklee sejak 6 tahun. Sangat2 fall in love. Saya tinggal di Muar. 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah, Dia..sebab serasi dan percaya dengan Shaklee. it makes 2 of us :)

      Delete
  4. Satu tips dan petua yang berguna ni kita nak amal kan juga memang betul orang kata vitamin C bagus untuk kulit hurmmm doktor sendiri sarankan juga heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..vitamin C memang good for skin, and bantu boost immune system

      Delete
  5. tips ringkas dan padat. ayuh kita semua amalkan vitamin c untuk sihat dan cantik

    ReplyDelete
  6. Memamg vitamin c tu perlu ada pda badan kita. Kalau tak semua yang awak senaraikan tu betul la. Nad ambil vitamin c jenis tablet. Nak makan oren setiap hati memg takla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makan sebiji je oren everyday, xpe lagi Nadia..ni kalau dah berbiji2, memang tak mampu..Saya pun opt for tablet :)

      Delete
  7. Hmm.. kalau tengok pada simptom2 yang disenaraikan tu, rasanya saya kena tambah pengambilan Vitamin C ni. Bukannya tak makan sayur, tapi mungkin tak cukup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Ummi.. Vitamin C ni good for skin and help boost our immune system.. buah-buahan and sayur kalau makan pun, maybe khasiat dia dah berkurang sebab basuh, masak etc kan :)

      Delete
  8. ViC memang kena makan, tapi tak semua boleh, ikut pada imun badan..macam anak kedua Sis, dia tak boleh makan, nanti naik ruam.. bila tak makan, elok aje kulitnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elergik ye sis :(..kalau tak kena alahannya, maybe boleh try Vitamin C Shaklee sebab ekstrak jagung

      Delete
  9. Tak cukup tidur pun boleh tumbuh banyak jerawat. Makan vitamin C tu bagus untuk sistem pertahanan badan jugak kan. Kena rajin makan Vitamin C.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..Vitamin C ni kira basic vitamins la kan:)

      Delete
  10. Vitamin C ni memang wajib consume kan... Memang dah amalkan since zaman uni lagi tapi tak pernah try yang brand ni lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lah try lepas ni:) Jimat pun jimat..hehe

      Delete
  11. Vitamin C memang bagus untuk kesihatan, selain untuk kecantikan kulit vitamin c pun bagus untuk imun badan. memang wajib amik !

    ReplyDelete
  12. Vitamin C memang sangat penting untuk kesihatan kan! Tak sangka, mudah stress pun merupakan salah satu ciri!

    ReplyDelete
  13. very interesting facts about vitamin c. learned a lot from this :)

    ReplyDelete
  14. banyak rupanya kebaikan vit c ni kan. kena rajin amalkan utk kesihatan jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fatin. Selain dapat bantu boost immune system, vitamin c also good for skin tau ☺️

      Delete
  15. Vitamin C memang baik untuk skin, selalunya sy dapatkan vitamin C direct dengan memakan buah

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.