5 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Vitamin C

 

Assalaamualaikum…hai!

Kita memang tahu Vitamin C merupakan vitamin yang serba boleh dan boleh dikatakan Vitamin basic kepada keperluan badan kita. Saya kumpulkan soalan mengenai Vitamin C yang boleh membantu anda mengenali lebih dekat dengan vitamin terkenal ini.

Soalan 1: Adakah lebih baik mengambil dos vitamin C yang lebih tinggi pada satu masa atau mengambil dos Vitamin C yang kecil sepanjang hari?

Jawapan:

·      Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan. Oleh itu, kita perlu menambah vitamin penting ini melalui diet.

·    Walaupun anda mengambil kuantiti vitamin C yang tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan.

·   Pilihan terbaik adalah mengambil Vitamin C melalui Sustained Release Vita-C Plus dimana 100mg vitamin C dilepaskan setiap jam, sepanjang lima jam bagi memastikan penyerapan maksimum pada badan.

·   Warga emas dan mereka yang merasa tidak sihat mungkin memerlukan rangsangan tambahan vitamin C bagi perlindungan tambahan.

Soalan 2: Saya makan makanan sihat termasuk buah-buahan dan sayuran. Perlukah saya mengambil vitamin C?

Jawapan:

·     Kandungan vitamin C dalam buah-buahan dan sayuran mungkin berbeza-beza, terutamanya selepas dibasuh, dipotong dan dimasak.

·    Untuk mendapatkan 500mg vitamin C, anda perlu makan buah oren sebanyak 7.5 biji, 6 cawan brokoli atau 119 batang lobak merah.

·     Tetapi, ia adalah mustahil untuk dicapai dalam diet harian kerana kosnya yang tinggi.

·     Cara bijak adalah dengan mengambil vitamin C melalui suplemen.

·     Sustained Release Vita-C Plus hanya memberikan kos 55 sen sahaja setiap biji!

Soalan 3: Saya mempunyai gastrik. Saya dengar bahawa pesakit gastrik tidak digalakkan untuk mengambil suplemen vitamin C.

Jawapan:

·    Ini adalah salah tanggapan.

·   Terdapat pelbagai sumber suplemen vitamin C yang diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak akan menyebabkan sakit gastrik.

·    Anda boleh memilih vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta kurang sensitif pada perut.

Soalan 4: Berapa banyak vitamin C yang perlu saya makan setiap hari?

Jawapan:

·    Kajian yang dijalankan oleh Institut Perubatan (IOM) menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai risiko ketoksikan yang rendah dan kesan buruk telah dilaporkan apabila penggunaan harian adalah 3000 mg/hari.

·   Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000 mg/hari.

Soalan 5: Shaklee Sustained Release Vita-C Plus mempunyai komponen yang dipanggil bioflavonoid. Apakah ia?

Jawapan:

·    Bioflavonoid adalah antioksidan yang hanya terdapat dalam tumbuhan dan buah sitrus.

·   Mereka bekerja secara gabungan dengan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan dan penggunaannya.

·   Sebagai contoh, anda boleh menjumpai bioflavonoid dalam pulpa dan sabut putih yang terdapat di tengah buah sitrus. Ada yang berasa pahit dan kenyal, dan biasanya ia akan dibuang.

·    Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberikan anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.

Anda boleh baca tentang koleksi testimoni jerawat hilang dengan vitamin C di sini.

Sustained Release Vita-C Plus ni boleh dibeli dengan dua cara:

1.    Anda boleh layari Shaklee website https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1441796  untuk terus beli di sana dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Ataupun 

2.    Whatsapp saya di https://www.wasap.my/60166203735/sayanakvitac dan saya akan bantu belikan untuk anda. Hassle free :P

Hubungi saya: _cikEdahyu

Whatsapp: 016-6203735 Klik sini

Page FB: Pengedar Shaklee Klang Readystock (vitaminayu)

Your certified Shaklee Product Consultant

COD Klang

Pengeposan ke seluruh Malaysia

 

Enjoy!

_cikEdahyu :)














Location: Klang, Selangor, Malaysia

26 comments:

  1. Kak Su dari muda sampai ke sekarang dah bercucu ni mengamalkan pengambilan Vit C, memang bagus


    Cara Nak Target Audience DiFacebook Untuk Iklan FB Ad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya Kak Su dah lama ambil Vitamin C 👍☺️

      Delete
  2. banyak yang saya belajar dari entri ni..terutamanya tentang fakta vitamin c yang perlu kita amik sebab ianya tidak dihasilkan oleh badan..info yg menarik

    ReplyDelete
  3. Di zaman pandemik ni rasanya kita kena tingkatkan la kot pengambilan Vitamin C, untuk menguatkan antibodi dalam badan bagi melawan penyakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, betul tu Ummi. Vitamin C penting sangat sekarang untuk bantu boost our immune system

      Delete
  4. belajar something new today, baru tahu jagung produce vitamin C jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vitamin C Shaklee diperbuat dari ekstrak jagung ☺️..jadi sesuai untuk yang perut sensitif

      Delete
  5. Baru tahu fakta tentang vitamin c. Jenuh juga nak makan sampai 8 biji sehari. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak kan 8biji buah oren 😂 macam ayu, amek cara mudah. Telan sebiji Vitamin C Shaklee sajo..hehe

      Delete
  6. Kalau konsisten vitamin c memang secara xlangsung kulit pun makin cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, betul tu Marsha. Selain for immune, vitamin c jugak bagus untuk kulit 👍

      Delete
  7. Terima kasih sharing info ni. Saya memang selalu amalkan vitamin C cuma kadang-kadang tu terlupa juga. Bila baca artikel ni baru remind semula kenapa saya harus konsisten

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Fatheen, masa mula-mula kengkadang termiss jugak. Tapi, lama-lama dah jadi habit dah ☺️

      Delete
  8. Good information about Vitamin C ni.. hopefully mencukupi juga la my daily intake ni.. Menarik juga produk yang ada sustained release ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, memang penting sustained release ni. Taknak lah syok-syok beli yang high dose tapi tak guna, membazir betul nanti 😂😭

      Delete
  9. Very good writeup on vitamin c.banyak info dapat pasal vitamin c dari post ini. Thank you

    ReplyDelete
  10. VitC ni memang kena amik tau, ada orang tak sesuai amik macam anak Sis.. bukan sembarang amik dan kita kena tau tentang VitC ni, good sharing, thanks..

    ReplyDelete
  11. wow learned so much about vitamin c in this article and its uses. thanks for sharing about this!

    ReplyDelete
  12. Baguskan vitamin c! Sy pun consume vit C dari shaklee dh bbrp thn..mmg suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh, memang consume vitamin c ya 👍👍

      Delete
  13. Informasi yang bagus sis! Vitamin C ni bagus. Shaklee punya paling best dr memana brand di pasaran. Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Saya pun suka Shaklee..hehe

      Delete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.