Cara Kenali Jenis Kulit Wajah Berminyak


 Assalaamualaikum…hai!

Kita sebagai manusia suka benda yang cantik kan? Rumah, kereta, baju dan macam-macam lagi lah πŸ˜†. Saya pasti, kulit wajah yang sihat dan cantik juga mesti menjadi salah satu dream goal kita. Jadi in order to one step closer to our dream goal itu, perkara yang kita perlu tahu ialah jenis kulit wajah kita. Sebab ia sangat mempengaruhi cara penjagaan yang betul untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik 😍😍

Ada 5 jenis kulit wajah iaitu:

1.    Kulit wajah normal

2.    Kulit wajah kering

3.    Kulit wajah berminyak

4.    Kulit wajah sensitif

5.    Kulit wajah kombinasi

Dalam entri ini, saya akan membincangkan mengenai kulit wajah berminyak, ya 😊.


Punca kulit berminyak

·         Kulit berminyak berpunca dari pengeluaran sebum (yang dihasilkan oleh kelenjar minyak) secara berlebihan.

·         Sebum yang berlebihan boleh disebabkan oleh masalah genetik, hormon tidak seimbang ataupun stress.


Eksperimen menggunakan blotting paper

·         Dengan menggunakan blotting paper, lap bahagian dahi, hidung dan dagu (T-zone) wajah anda.

·         Sehelai blotting paper lagi digunakan untuk lap bahagian pipi, tepi dahi dan tepi dagu.

·         Jika minyak yang terperangkap di kedua-dua blotting paper itu sama banyak, maka wajah anda jenis berminyak.


Tanda-tanda kulit wajah berminyak

Wajah berkilat dan kusam

·         Tanda yang jelas adalah wajah kelihatan berkilat tetapi kusam. Nak tahu beza kulit muka berkilat sebab glowing atau berminyak?

·         Kulit muka glowing akan tetap berkilat selepas di lap.

·         Manakala kulit muka berkilat, tidak akan berkilat selepas dilap atau mencuci muka. Ia akan berkilat semula selepas beberapa ketika.


Pori-pori muka kelihatan besar dan jelas


·         Ini disebabkan pengeluaran sebum yang berlebihan sehingga menjadikan pori-pori muka semakin besar dan jelas kelihatan.

 

Jerawat mudah naik

 

·         Pori-pori muka yang besar tadi menyebabkan pori-pori tersumbat, menjadi punca terjadinya jerawat.

Baca: 5 Punca Jerawat di Wajah

 

Mekap tidak kekal lama


·         Pelik muka kawan-kawan yang lain elok mekap terletak dan tahan lama, tetapi kita tidak? Ini kerana minyak yang berlebihan menyebabkan mekap akan cepat hilang.

·         Selain itu, pori-pori juga mudah tersumbat jika mekap tidak dicuci dengan betul dan bersih.


Youth Gel Oil Cleanser merupakan cleanser yang bertindak sebagai make up remover, terutamanya bagi make up yang ringan. Best, kan? 😍. Selain itu, ia juga sesuai untuk semua jenis kulit, tidak mengandungi sabun dan tidak mengeringkan kulit. Ini kerana apabila kulit kita terlalu kering, ia akan auto-produce lebih banyak minyak. Jadi, tidak bagus 😊


 

 

Berminat dengan Set Youth Skincare? Set Youth ini boleh dibeli dengan dua cara:

1.    Anda boleh layari Shaklee website https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1441796  untuk terus beli di sana dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Ataupun 

2.    Whatsapp saya di https://www.wasap.my/60166203735/sayanakyouth dan saya akan bantu belikan untuk anda. Hassle free :P

 

Hubungi saya: _cikEdahyu

Whatsapp: 016-6203735 Klik sini

Page FB: Pengedar Shaklee Klang Readystock (vitaminayu)

Your certified Shaklee Product Consultant

COD Klang

Pengeposan ke seluruh Malaysia

 

Enjoy!

_cikEdahyu :)









Location: Klang, Selangor, Malaysia

8 comments:

  1. Ye, mengalamai jenis kulit camni. huhu.. pori terbukak besor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...kulit berminyak ni memang kena extra care betul, pori-pori tu adoi :(

      Delete
  2. Saya jenis kulit kering dan sensitifπŸ˜“..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kulit kering sensitif ye? Pencuci muka yang tak gunakan sabun (macam Youth cleanser) might help..sebab tak mengeringkan kulit :)

      Delete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.