Travelog Morocco : Road Trip to Merzouga Desert, Morocco (Part 2)

 

Road Trip to Merzouga Desert, Morocco (Part 2)

Continue dari Travelog Morocco : Road Trip to Merzouga Desert, Morocco (Part 1)

.

.

.

Finally, Merzouga! Rehat sekejap di camp operator lodge untuk tunggu operator in-charge bawak ke tempat naik camel untuk ke camp. Yang bestnya, disebabkan kami pilih upgrade to luxury desert camp, kami tak payah angkut bag pack masa camel ride, bag pack di hantar separately by 4x4. Yay! 

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 

And the drama begin! Haha..

Dalam kereta nak menghala ke meeting point for camel ride, my sis perasan handbag dia takde! Allahu..dah neves masa tu, duit dan passport semua dalam tu 😰 Berhenti kereta tepi dan check dalam bonet pun takde. Jadi, pusinglah balik ke tempat rehat tadi. Nasib baik ada 😂 Mungkin tertinggal masa happy-happy ambil gambar tadi, letak handbag kat tepi lepas tu, lupa nak ambil. Nasib baik jumpa dan diorang jujur. Pass handbag tu tepi jalan je sebab nak kejar masa.

Sampai kat tempat nak naik unta tu..tunggu punya tunggu, punya tunggu..unta tak sampai-sampai 😅😅 Nampak lah operator tu kehulu-kehilir call..nak naik unta oii, lambat sangat kang dah gelap 😅

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Bergambar sambil menunggu unta

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Yay! Unta sampai. 

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Kita bersyukur lah tengok sunset dari atas unta je. Camel ride ambil masa dalam 45 minit jugaklah..Sampai camp dah gelap 😂 Memang tak bergambar la kat camp tu, nasib baik dah ambil gambar dengan padang pasir masa menunggu unta tadi. Takpe, rezeki kita 😊

Merzouga Desert Camp Camel Ride
Sampai je camp, beg dah sampai dulu..hehe..Kemudian, operator tunjukkan tent untuk kami overnight malam ni. Tentnya macam wow! Luxury betul 😊 Nampak mewah la untuk khemah tengah-tengah padang pasir ni kan 😆

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Lepas rehat sekejap. Its dinner time! Dinner & breakfast esok memang dah termasuk dalam package.

Merzouga Desert Camp Camel Ride
Tent tempat makan

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Ada heater..lega betul

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Tempat lepak yang cosy 😊

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Makan..yay!

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Mewah jugak la dinner dia, macam bukan kat tengah-tengah desert gayanya. Tapi, yelah sebab accessible by 4x4 kan 😊 

After dinner, activiti seterusnya adalah “berunggun api ditengah-tengah kesejukan sahara sambil tengok bintang” gituuu..seronok betul tengok bintang kat sahara ni. Memang nampak jelas bintang kat langit Subhanallah 😊

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 

Dorang bawak keluar gendang-gendang yang dalam tent tadi dan main musik. Merasa la jugak enjoy ketuk-ketuk gendang tu..hehe

Lepas semua bersurai, suasana sunyi kat tengah-tengah sahara ni. Tenang je tengok bintang. Tapiiii, masalahnya kesejukkan sangat! Hahaha..sekejap je lah fefeeling tengok bintang dan kami balik ke tent untuk tidur.

Day 3 Road Trip: Merzhouga Desert Camp – Marrakesh

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
View pagi 😍😍

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Bersiap nak camel ride balik selepas breakfast

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Cantiknya! 😀

Merzouga Desert Camp Camel Ride
Saya ambil gambar ni dengan feelings cerita “Goblin” di fikiran. Don’t know why..hehe

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Berhenti sekejap tengok sunrise atas camel

Camel ride balik pun lebih kurang 45 minit. Pagi ni kurang nervous sikit nak naik unta ni..haha..tinggi wehhh 😁😁

Merzouga Desert Camp Camel Ride 
Thanks bro 😆

Road trip back to Marrakesh banyak dalam van je sebab dah takde tour macam waktu datang haritu. Tapi, masih singgah untuk toilet break and lunch la 😊

Travelog Morocco Road Trip to Merzouga Desert, Morocco

Travelog Morocco Road Trip to Merzouga Desert, Morocco 

Not a road trip without taking photos on the road kan..hehe

Kami sampai Marrakesh dah malam, lebih kurang 8.30pm kalau tak silap. Tak rasa nak makan heavy, jadi kami just beli pastries dan air yogurt (sedap!) for dinner dan check-in Riad 😊

 

You guys pernah visit Morocco dan korang pergi mana je kat sini? Bolehlah share experience korang di ruang komen! 😊

Enjoy!

_cikEdahyu


Boleh baca: Travelog Alhambra: Palace of Carlos V. dan Nasrid Palaces

Baca juga: Travelog Cordoba : Mezquita-Cathedral & sekitar Cordoba

Travelog Seville : Real Alcazar de Seville

Travelog Seville : Foods & Jalan-Jalan Sekitar Seville, Spain

Travelog Seville, Spain: Plaza Espana

Location: Klang, Selangor, Malaysia

4 comments:

  1. Merzouga!! Itinerary yg paling banyak drama...tinggal handbag...unta lambat...pintu tent terkunci dari dalam!! :)

    Sapa2 ada extra $$$ and time, recommended upgrade to luxury camp and tambah 1 malam lagi sbb honestly rasa mcm rush sket. Overall, once in a lifetime experience!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trip Merzouga memang paling banyak drama! haha..Lagi win dari tertinggal beg kamera dalam bas masa kat Turki :P

      Delete
  2. Seronoknya baca catatan perjalanan Ayu ni. Nanti kena datang balik sambung baca entri-entri lain.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.