Travelog Seville, Spain : Real Alcazar de Seville

 

Travelog Seville, Spain : Real Alcazar de Seville

End January, 2020.

Day 1 di Seville

Dari Cordoba, kami ke Seville (se-vi-ya) naik train.

Cordoba Train Station 
Train station Cordoba yang tenang. 

Cordoba Train Station 
OK, compartment ni dah penuh. Next! 😋

Cordoba Train Station 
Light breakfast dalam train

Seville Train Station 
Safely arrived! 😊

Dari train station, kami naik taxi ke hotel. Kami di Seville tak lama, hanya 1 malam je. Sampai Seville around noon, esoknya nak gerak ke Airport around noon juga. Jadi, untuk senang kami booked hotel yang dekat dengan attraction.

Yay! Gembira. Plaza Espana memang seberang jalan je. Lol.

Hotel Pasarela, Seville 
Hotel Pasarela. Dari dalam hotel dah nampak Plaza Espana

Hotel Pasarela, Seville 
View dari dalam bilik. Menghadap jalan besar tapi sangat OK. Tak dengar bising luar pun 😊

After checked-in dan rehat sekejap, kami berjalan keluar ke Real Alcazar. Sebenarnya, Real Alcazar tak termasuk dalam list-to-visit, tapi gagahkan jugak spend time ke Real Alcazar ni. Beli entrance ticket pun last minute.

Daripada Hotel Pasarela ni, lalu depan Plaza Espana untuk ke Real Alcazar. Banyak bas-bas pelancong berderet tepi jalan, takpe esok saya singgah, ya 😊

Real Alcazar de Seville, Spain 
Dari sini, sepatutnya kami jalan straight je. Tapi, salah baca map dan kami belok ke kanan. Makanya, jauh perjalanan sebab keliling Alcazar ikut laluan belakang.

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain 
Ada banyak pokok oren yang cantik

Real Alcazar de Seville, Spain 
Akhirnyaaaaaa, sampai jugak main entrance..hehe

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain
Di sekitar depan Entrance Real Alcazar

Real Alcazar de Seville, Spain 
Jom masuk! :P

Alcazar ni sangat cantik. Ramai yang compared Real Alcazar dengan Nasrid Palaces, Granada tapi personally rasanya Real Alcazar lagi banyak bilik-bilik dengan seni ukiran yang cantik compared dengan Nasrid Palaces.

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain 
Cantik, kan? 😍 Dan Real Alcazar ni memang sangat besar dan luas. Dalam taman ada taman, Dalam bilik ada bilik lagi. Haaa..cubalah bayangkan 😆 Jadi, boleh relax-relax take own sweet time pusing-pusing dalam ni.

Anddddd kat sini pun ada banyak pokok oren! Siap ada taman 😊 Comel! 

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain 
Selesai pusing satu round, kami cari maze section. Tengok dalam map macam menarik je maze section ni 😊😊 Tapi, sebelum sampai maze section tu......

Jeng jeng jengggg!!!

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain 

I’m not a fan of Games of Thrones movies, jadi tak tahu Alcazar ni filming site untuk movie ni..haha..Kalau u guys memang follow Games of Thrones, boleh la masuk dalam to-visit list, memang berbaloi! 😊

Oh, sebenarnya kami tak masuk pun maze section sebab close for maintenance. Tapi, untunglah juga sebab dapat jumpa taman cantik ni, kan 😊

Real Alcazar de Seville, Spain 
Taman dengan pokok oren lagi 😍

Real Alcazar de Seville, Spain 
Laluan keluar. Laluan masuk dan keluar berlainan tau.

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain

Real Alcazar de Seville, Spain 
OK, ni pintu keluar. Real Alcazar memang best!

Kami nak cari late lunch pula. Lapar habis ni, sebab tadi light breakfast sandwich je dalam train pagi tadi..hehe

You guys pernah visit Real Alcazar de Seville ni? Bolehlah share experience korang di ruang komen! 😊

 

Enjoy!

_cikEdahyu

Boleh baca: Travelog Alhambra: Palace of Carlos V. dan Nasrid Palaces

Baca juga: Travelog Cordoba : Mezquita-Cathedral & sekitar Cordoba

Baca juga: Travelog Seville : Foods & Jalan-Jalan di Seville, Spain

Baca juga: Travelog Seville : Plaza Espana

Location: Seville, Spain

10 comments:

  1. binaan cantik kawasan sekeling menarik... ada terjah lokasi drama Memories of alhambra x? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Anies, tak tengok sangat drama tu..haha..tapi, adalah ambil gambar view Alhambra :) Anies boleh baca sini:

      http://www.vitaminayu.com/2021/02/Sunset-di-Mezquita-Mayor-de-Granada.html

      Delete
  2. wahh best nyaaaa!!!
    tak terpikir nak jejak Spain...

    maybe klu ada rezeki, bole rujuk sini ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki, boleh pergi! Memang best :)

      Delete
  3. bestnyaaa tak pernah lagi sampai spain. rindu nak travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu jugaaaa nak travel..sikitttt je lagi..hehe

      Delete
  4. Seville @ end of winter = oranges!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhhh..rindunya pokok orange yang cantik 😍

      Delete
  5. Replies
    1. Real Alcazar ni memang cantik! Must visit kalau pergi Spain..hehe

      Delete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.