Tips dan Idea Mendidik Anak-Anak Berpuasa untuk Kali Pertama

 

Tips dan Idea Mendidik Anak-Anak Berpuasa untuk Kali Pertama

Bulan puasa dah nak dekat. Alhamdulillah. Kadang-kadang risau pulak dengan anak-anak kita yang baru nak belajar berpuasa ni kan? Kesian pula tengok dorang kepenatan dan tahan lapar 😊

Dari perspektif nutrisi (sumber: www.shaklee.com.my), semoga idea-idea ini dapat membantu anak-anak kita berpuasa penuh bulan Ramadhan ini, Aminnnnn.

Sahur – berikan mereka permulaan yang baik dengan:

1.    Pemakanan bertenaga tinggi. Susu dan telur adalah penggalak tenaga yang hebat.

2.    Segelas Meal Shakes yang lazat serta mengandungi vitamin dan mineral bagi memastikan anak-anak kenyang lebih lama.

3.    Minuman yang sihat bagi memastikan mereka terhidrasi sepanjang hari dan kurangkan rasa dahaga dengan Performance Drink dengan rasa oren/lemon yang enak.

4.    Sertakan buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai sumber serat yang penting.

Performance Drink Shaklee 2 Letih berpuasa

Iftar – galakkan pemakanan yang sihat:

1.    Kurma dan air – cara mudah untuk berbuka puasa

2.    Sup buatan sendiri dan stew yang kaya dengan mineral dan garam

3.    Segelas Meal Shakes untuk melegakan perut selepas seharian berpuasa dan menghalang anak dari terlebih makan.

Kelebihan Meal Shakes untuk jalani ibadah berpuasa

-       Sumber yang baik untuk serat, protein, kalsium dan zink untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat

-       Membantu mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama.

-       Sempurna untuk kanak-kanak dan remaja yang aktif.

-       Rasa yang sedap apabila ditambah ke dalam shakes, sup berkrim dan ais krim!

-       Kegemaran ibu dan ayah juga! Boleh la kongsi-kongsi dengan anak-anak 😊


Berminat dengan set puasa anak-anak ini? Set ini boleh dibeli dengan dua cara:

1.    Anda boleh layari Shaklee website https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1441796  untuk terus beli di sana dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Ataupun 

2.    Whatsapp saya di https://www.wasap.my/60166203735/setpuasaanak dan saya akan bantu belikan untuk anda. Hassle free 😊

Hubungi saya: _cikEdahyu

Whatsapp: 016-6203735 Klik sini

Page FB: Pengedar Shaklee Klang Readystock (vitaminayu)

Your certified Shaklee Product Consultant

COD Klang

Pengeposan ke seluruh Malaysia

 

Enjoy!

_cikEdahyu :)


Boleh baca : 5 tanda dihidrasi yang tidak dijangka

Location: Klang, Selangor, Malaysia

4 comments:

  1. teringat pulak kite dulu dulu puasa yang yok hehe

    ReplyDelete
  2. Bagus tips ni..hope bermanfaat bagi ibu2 diluar sana bg melatih anak2 berpuasa nnt :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.