Tips Diet Mudah Sahur di Bulan Puasa

 

Tips Diet Mudah untuk Sahur di Bulan Puasa

Sahur adalah sunnah dan sangat penting untuk memastikan badan kita bertenaga sepanjang hari. Bila kita bertenaga, kuranglah sikit nafsu makan semasa berbuka kan? 😊 Hopefully…hehe

Di sini saya nak kongsikan cara sahur yang mudah gaya Kevin Zahri. Sumber: 8 tip diet mudah sahur 

Tips Diet Mudah Sahur 

1.    Jangan skip sahur – Sahur sangat penting untuk bekalan tenaga dan sunnah dalam amalan puasa.

2.    Teknik segenggam & sumber karbohidrat – sebagai sumber tenaga utama badan

3.    Kompleks karbohidrat – Karbohidrat yang berserat memberikan tenaga yang tahan lebih lama

4.    Protein yang bersih – mengenyangkan

5.    Elakkan pengambilan garam – Ini kerana garam mempercepatkan dehidrasi. Elok juga untuk memilih makanan yang ada potassium

6.    Elakkan pengambilan kafein – Seperti garam, kafein juga mempercepatkan dehidrasi

7.    Elakkan pengambilan gas – kerana ia mengandungi kafein juga

8.    Jangan minum terlalu banyak air – ini kerana lebih banyak kita minum, lebih cepat ia akan dibuang. 2 – 3 gelas air kosong semasa sahur pun dah cukup.

Ini seiring dengan saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk kita ambil 2 gelas air semasa sahur.

Boleh baca : Tips Minum Air yang Cukup semasa Puasa

 

Hubungi saya: _cikEdahyu

Whatsapp: 016-6203735 Klik sini

Page FB: Pengedar Shaklee Klang Readystock (vitaminayu)

Your certified Shaklee Product Consultant

COD Klang

Pengeposan ke seluruh Malaysia

Enjoy!

_cikEdahyu :)

Anda juga boleh membaca dengan lebih details, klik saja link di bawah:

5 Tanda Anda Dehidrasi: Tidak Cukup Air

Tips dan Idea Mendidik Anak-Anak Berpuasa untuk Kali Pertama

Tips kurus bulan puasa

Tips dan menu diet berbuka puasa

Cara Atasi Sembelit, Pedih Ulu Hati, Tambah Berat Badan dan sebagainya semasa Berpuasa

Testimoni ESP untuk Kurangkan Gastrik

Location: Klang, Selangor, Malaysia

4 comments:

  1. no. 6 dan 7 tu mmg sah2 x amik masa sahur hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🤣🤣 kalau boleh elak, kita elakkan 😊

      Delete
  2. Oh baru tahu jangan minum banyak air. Hehe selalu minum air banyak-banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu sahur tu je minum air 2-3 gelas, kalau ikut saranan..hehe..lepas berbuka boleh minum banyak-banyak..hehe

      Delete

Terima kasih atas komen anda :)



Disclaimer
Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, atau menyembuhkan apa jenis penyakit / masalah kesihatan. Anda perlu merujuk doktor perubatan terlebih dahulu. Maklumat di blog ini adalah untuk rujukan umum semata.